Váš český horokrejčí
English
Váš český horokrejčí
Englishpolski

Čelovky a Faramugo.

Vladimír Bureš 26.06.2024

"Jsem cestovatel, horolezec, vodák a průvodce CK. A jako výrobce outdoorového oblečení vím, co v přírodě využijete. Proto vám nabízím pečlivě vybranou kolekci svítidel do přírody od ekonomické varianty po dražší, ale o to výkonnější produkty s vysokou životností. Tady něco více k obsluze a použití moderních čelovek Fenix."

Bez čelovky je samozřejmě noční výstup nemožný. Tu svou jsem si vyrobil z plastové krabičky od mýdla. Měla malou roztomilou žárovičku, která dokázala trochu svítit. Čelovka vždy dobře posloužila tak slabou půlhodinku, než prasklo vlákno žárovky nebo došla šťáva. Celému systému totiž dominovala v krabičce ukrytá plochá baterie se dvěma masivními kontakty. Když jsem oba plíšky propojil jazykem, dostavil se příjemně šimravý po­cit... To byla 80. léta 20. století a na trhu nebylo vůbec nic.

Pár všeobecných informací k čelovkám Fenix, které na eshopu nenajdete.
Z výroby může být uvnitř svítilny na akumulátoru černá izolační krytka. Před prvním použitím ji z akumulátoru odstraňte. 26.06.2024

Vypnutá čelovka se zapne do naposledy použitého režimu bílého světla (s výjimkou nejvyššího režimu bílého světla 1600 lumenů) podržením tlačítka po dobu 0,5 vteřiny.
Vypnutá čelovka se zapne do naposledy použitého režimu červeného světla dvojitým rychlým stiskem tlačítka.
Zapnutá čelovka se vypne podržením tlačítka po dobu 0,5 vteřiny.
Pokud je čelovka zapnutá, tak lze krátkými stisky tlačítka cyklicky přepínat režimy výkonu v pořadí 5 - 50 - 150 - 400 - 1600 lumenů (při zapnutí do bílého světla) resp. červená 1 lumen - červená 10 lumenů - červené blikání (při zapnutí do červeného světla). Svítilna má paměť a zapne se vždy v posledním nastaveném režimu (platí pro bílé i červené světlo, s výjimkou nejvyššího režimu bílého světla 1600 lumenů). 26.06.2024

Přepínání mezi barvami: Při zapnuté čelovce lze mezi bílým a červeným světlem přepnout držením bočního tlačítka po dobu 1,2 sekundy.
Ochrana proti přehřátí: Při dlouhodobém používání svítilny na vysoké režimy výkonu se akumuluje velké množství tepla. Když čelovka dosáhne teploty 65 °C nebo vyšší, automaticky sníží výkon, aby se teplota snížila. Když teplota klesne pod 65 °C, umožní pak uživateli opětovnou volbu vysokých režimů.
Indikace stavu nabití baterie: Pokud je čelovka vypnutá, tak jedním krátkým stiskem tlačítka se na 3 vteřiny zapne indikace stavu nabití akumulátoru, která je zobrazena barevným podsvícením tlačítka:
Konstantní zelená: 100 % - 85 %
Zelené blikání: 85 % - 50 %
Konstantní červená: 50 % - 25 %
Červené blikání: 25 % a méně (čelovku co nejdříve dobijte)
Indikace je aktivní pouze s nabíjecím Li-ion 18650 akumulátorem. 26.06.2024

Nabíjení: nabíjecí kabel zapojte do USB konektoru počítače, USB adaptéru do sítě nebo do auta. Přiložte kabel k nabíjecí plošce na čelovce, sám se přichytí pomocí magnetů. Po dobu nabíjení kontrolka v tlačítku červeně svítí, po dokončení nabíjení svítí zeleně. Během nabíjení lze používat všechny režimy červeného světla a všechny režimy bílého světla kromě nejvyššího. Doba nabíjení se adekvátně prodlouží. Nabíjení plně vybitého akumulátoru Fenix ARB-L18-3400U V2.0 trvá zhruba 4 hodiny.
Upozornění na vybitý akumulátor: Pokud napětí akumulátoru klesne pod nastavenou úroveň, tak čelovka automaticky přepne do nižších režimů výkonu. Pokud k tomu dojde při Nízkém výkonu, indikátor stavu nabití akumulátoru začne blikat, aby vám připomněl včasné dobití nebo výměnu baterie. Poznámka: Tato funkce je aktivní pouze s nabíjecím Li-ion 18650 akumulátorem. 26.06.2024

Uzamknutí čelovky proti nechtěnému zapnutí: když je čelovka vypnutá, stiskněte a podržte boční spínač po dobu 3 sekund, svítilna čtyřikrát zabliká v červeném režimu, aby signalizovala uzamčený stav. Odemknutí: když je čelovka uzamčena, stiskněte spínač na 3 sekundy, svítilna čtyřikrát červeně zabliká a aktivuje se Eco režim bílého světla. Pokud je čelovka uzamčená, tak po kliknutí nebo krátkém stisknutí spínačů čtyřikrát zabliká, což indikuje uzamčený stav. Nechtěnému zapnutí v zavazadle lze také zabránit povolením bateriového uzávěru čelovky o čtvrt otáčky, přeruší se tím elektrický kontakt a čelovku nelze zapnout. 26.06.2024